Maak voorlezen aan je peuter nog leuker met deze 9 tips.

Het prentenboek ‘Ssst! De tijger slaapt.’ staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. SPL haakt op alle locaties actief in op dit landelijke thema. Voorlezen prikkelt de fantasie én helpt enorm om de taal te ontdekken. Dat zorgt ook voor een betere start op de basisschool. Je peuter elke dag voorlezen is dus een goed idee.

Daarnaast is voorlezen natuurlijk gewoon ontzettend leuk. Zowel kind als ouder kunnen genieten van de aandacht voor het verhaal én elkaar. Met de volgende negen tips van onze pedagogisch medewerkers maak je voorlezen nog leuker.

1. Kies een rustige plek.

Zet de televisie, radio (en je telefoon) uit en ga niet te dicht bij een raam zitten, want buiten is zoveel te zien. Wanneer er rust is, dan is er ook echte aandacht voor het verhaal.

2. Neem de tijd

Rust hoort ook bij jezelf. Even snel voorlezen voelt voor jou én je kind heel anders dan er lekker samen voor gaan zitten. Lees rustig zin voor zin voor met af en toe een adempauze. Juist dan zal je peuter aan je lippen hangen.

3. Kies een vast moment

Voorlezen kan natuurlijk altijd, maar kies een vast moment waarop je altijd voorleest. Veel ouders doen dat voor het slapen gaan. Zo weet je peuter wat er gaat komen en ook jij bent er dan op ingesteld.

4. Kies ook jouw favorieten

Kies boeken uit, die jij zelf ook leuk vindt om voor te lezen. Jouw stemming is bepalend voor het enthousiasme van je peuter. En peuters zijn dol op herhaling. Het is fijn als ook jij het boek bij de 23e keer voorlezen nog steeds leuk vindt.

5. Bekijk ook eens uitgebreid de voorkant van het boek

Kinderen komen al in de sfeer van het verhaal door op de tekeningen op de voorkant in te gaan. Vraag je peuter eerst eens waar het verhaal over zou kunnen gaan.

6. Onderbreek af en toe het lezen

Wijs details aan in de tekeningen. Stel open vragen, zodat je kind actief mee kan doen. Bijvoorbeeld: ‘Wie heeft dat gedaan?’ of ‘Hoeveel dieren zie je daar?’. Laat je kind vertellen als het zelf zoiets heeft meegemaakt of gezien. Of fantaseer samen over hoe het verhaal verder zal gaan. Daarna pak je de draad weer op en lees je rustig verder.

7. Lees ook de moeilijke woorden

Vervang liever geen moeilijke woorden. Meestal verklaren ze zichzelf in het verhaal. Juist dit is voor je peuter een goede manier om nieuwe woorden te leren. Merk je dat het toch niet goed wordt begrepen? Leg dan het nieuwe of moeilijke woord uit.

8. Gebruik gebaren en variatie in je stem

Het verhaal breng je tot leven met gebaren en je stem. Doe bijvoorbeeld alsof je de deur open maakt, als dat in het verhaal wordt gedaan. Maak geluiden die bij de tekeningen horen. En breng daarnaast afwisseling in je stem door het gebruik van luid en zacht, snel en langzaam, hoog en laag om het verhaal kracht bij te zetten.

9. Praat na over het verhaal

Klap aan het einde niet het boek dicht, maar praat nog even na over het verhaal. Ook daar kun je het met je kind hebben over eigen belevenissen. Geef zo je peuter de ruimte om het verhaal te verwerken en rustig af te sluiten.

Bonustips

Speciaal voor peuters wordt er elke vrijdag van 10.30 tot 11.00 voorgelezen in de Bibliotheek aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. Een aanrader om met je peuter naar toe te gaan en ademloos te luisteren naar leuke verhalen.

Is jouw peuter nog geen lid van de Bibliotheek? Meld hem of haar dan gratis aan. Zo kunnen jullie samen steeds nieuwe boeken ontdekken. Ga naar een van de locaties van BplusC of Bibliotheek Bollenstreek.