5 Tips bij Peuters en de telefoon, tablet of televisie

Een artikel van het CJG Leiden

Een kind zou een dag kunnen vullen met wat er allemaal te zien en te doen is op de telefoon, de tablet en de tv. Een filmpje kijken, een spelletje spelen, een liedje meezingen op youtube, tandenpoetsen onder begeleiding van een tandenpoetsapp of videobellen met oma. Kinderen kunnen veel plezier beleven aan deze activiteiten en er vaak ook veel van leren. Het vraagt van ouders echter goede begeleiding. De pedagogisch adviseurs van het CJG geven hun belangrijkste tips:

TIP 1: Doe en kijk zoveel mogelijk samen

Net zoals je samen een boekje leest vraagt ook het beeldscherm om samen doen. Zo kunt u zien wat uw kind beleeft, haar/hem helpen en samen genieten van al dat moois. Vanaf een jaar of twee kunnen kinderen al veel zelf en kinderen vinden het fijn daar mee te mogen oefenen. Veel kinderen willen een filmpje of een spel telkens opnieuw doen: het geeft een gevoel van ‘dat kan ik, dat weet ik!’ En elke keer leren ze weer wat nieuws.

TIP 2: Val niet in deze valkuil

Een belangrijk telefoongesprek, of even snel eten koken: soms wil je als ouder even niet gestoord worden. Dan is het gemakkelijk om je kind even een telefoon in handen te duwen of de tv aan te zetten. Dat is voor een keer niet erg, maar het is goed erop te letten dat het geen gewoonte wordt.

TIP 3: Welke apps en filmpjes zijn geschikt?

Uw kind moet het leuk vinden, het mag uitdagend zijn, maar niet te eng. Zie voor leuke tips: Mediasmarties. Check eventueel de veiligheid van een programma op Kijkwijzer. Die geeft aan of in een bepaald filmpje of spel seks, geweld en dergelijke voorkomt.

TIP 4: Maximaal 3x 10 minuten

Er zijn zoveel manieren waarop een kind de wereld kan leren kennen en plezier kan hebben. Die variatie in spelen en beleven is van belang voor haar of zijn ontwikkeling. Beperk daarom de tijd dat uw kind op een scherm zit. Als richtlijn voor een peuter kunt u aanhouden twee à drie keer per dag 10 à 15 minuten schermtijd. Kort he? Dat vindt uw kind wellicht ook, maar zolang kan een jong kind zich doorgaans echt concentreren. En het is een kwestie van afspraken maken en wennen.

Kies een natuurlijk moment om af te sluiten: filmpje afgelopen, spelletje uitgespeeld? “Nu gaat de tablet uit en ruimen we hem op. Vanmiddag gaan we…” Het is voor de meeste peuters fijn als ze weten wat er komen gaat en er ritme in de dag zit. ’s Morgens Peppa Big kijken, ’s middags een schermspelletje spelen.

TIP 5: Wees zelf het voorbeeld

Zet uw telefoon eens wat langere tijd op stil of leg hem helemaal weg. En… zet de tv uit tijdens het eten. Zo kunt u ongestoord van elkaar en het eten genieten.
 
Heeft u vragen over dit onderwerp of over een ander onderwerp dat u als ouder(s) bezighoudt? U bent van harte welkom voor een gesprek met de pedagogisch adviseur in het Centrum voor jeugd en Gezin in uw buurt. Zij denkt met u mee en geeft u tips. De gesprekken met haar zijn vertrouwelijk.