Ziek en gezond

Jonge kinderen doen op een dag zoveel indrukken op. En dan zijn er ook nog dagen waarop bijzondere dingen gebeuren zoals een bezoekje aan het consultatiebureau, de huisarts of de tandarts.

Op onze peuterspeelzalen zijn we aan de slag met het thema Ziek en Gezond om de beleving van peuters rond dit thema een plek te geven. We maken onze eigen doktersjassen en luisteren met de speelgoedstethoscoop naar het hartje van een zieke pop. We bekijken een tekening waarop van alles gebeurt wat met ziek zijn of gezond zijn te maken heeft en we benoemen wat we zien.

Bent u ouder van een jong kind? Dan kunt u dit thema natuurlijk ook thuis spelenderwijs bespreken.

 

  • Een zieke pop of knuffel kunt u samen met uw kind verzorgen. Samen kunt u bedenken wat de knuffel nodig heeft om weer snel beter te worden: gezond eten, bijvoorbeeld verschillende soorten fruit, pleisters of een verbandje, lekker onder de wol, de temperatuur opnemen met een echte thermometer en natuurlijk veel liefde en aandacht en een hoop kusjes.
  • Bij de bibliotheek zijn veel boekjes te vinden over ziek of gezond zijn, speciaal voor peuters. Bij het voorlezen kunt u samen de plaatjes bekijken en kunt u uw kind vragen stellen over wat er op de plaatjes te zien is.
  • Heeft u een verbandtrommel in huis? Dan kunt u samen ontdekken wat daar allemaal in zit en waar het voor dient.