Wethouder Paul Dirkse welbespraakt bij peuters

“Komt daar de meneer?” roepen zo’n dertig peuters. En ja daar komt hij binnen, onderwijswethouder Paul Dirkse. Met een ontspannen glimlach neemt hij plaats op de voorleesstoel die speciaal voor hem klaar staat in de peuterspeelzaal van SPL in Het Gebouw.

Op vrijdag 1 februari las de wethouder het prentenboek “Het huis van Harry” voor aan de enthousiaste peuters. Het was een mooie afsluiting van de Nationale Voorleesdagen waar alle SPL peuterspeelzalen in Leiden tien dagen lang aan mee deden.

Dirkse zocht vaak de interactie met de kinderen, die al goed op de hoogte waren van de inhoud van het boek. De kat Harry die altijd binnen zit gaat voor het eerst naar buiten om tikkertje te spelen met de vlinder Vera. Dat is heel spannend, zeker als hij verdwaald. Hoe komt hij nu weer thuis?

Journalist in de dop

Uiteindelijk was Dirkse net als de kinderen opgelucht, dat Harry zijn huis op de laatste bladzijde weer terugvond. Daarna stond een kleine journalist in de dop op uit de kring. Meyra vroeg zich al de hele ochtend af waaróm de meneer kwam voorlezen. Stralend antwoorde de wethouder “Vooral omdat ik het heel leuk vind én omdat ik ook wil weten wat jullie leuk vinden.”

De wethouder kwam op deze manier poolshoogte nemen hoe het er aan toe gaat op de Leidse peuterspeelzalen. En droeg dus zélf zijn steentje bij aan de taalontwikkeling van de peuters. Eén van de fundamenten onder het onderwijs kansenbeleid.

Ook jouw peuter helpen met taal?

Bekijk dan deze voorleestips!