Hoe ga je om met een driftbui van je peuter?

Een artikel van het Centrum voor Jeugd en Gezin

 

Boos! Niemand kan zo overtuigend boos zijn als een peuter. Vooral kinderen tussen de één en drie jaar kunnen er wat van. Soms met een heuse driftbui die wel even kan duren. Bij sommige kinderen gebeurt dat dagelijks.

Voor u als ouder kan het lijken of het altijd precies dán is als u haast heeft. Of altijd nét op een plek waar de hele buurt ervan kan meegenieten. Misschien zou u zelf soms ook wel even willen mee schreeuwen. Driftbuien zijn moeilijk voor kinderen én ouders.

Wat goed is om te weten en wat u kunt doen:

Tip 1

Besef dat het normaal is dat een jong kind regelmatig een driftbui heeft. Een peuter is een gevoelswezentje. Bezig de wereld te ontdekken én zichzelf. Hij wil, hij wil… de hele wereld en wel nu! Voor hem kan het voelen alsof de wereld instort als hij het koekje niet krijgt, als hij naar bed moet, of als mama weg gaat bij de peuterspeelzaal. Neeeee!!

Tip 2

Het ene kind is vaker dwars of boos dan het andere. Ook de heftigheid en duur van een boze bui kunnen enorm variëren tussen kinderen. Dat hangt samen met het temperament waarmee een kind geboren wordt. Juist de gevoelige kinderen kunnen soms veranderen in razende monstertjes. Probeer te zien dat uw kind tijdelijk overweldigd wordt door zijn emoties en zichzelf niet meer in de hand heeft.

Tip 3

Vaak speelt moeheid, honger of overprikkeling een rol bij een boze bui. Houd daar rekening mee en speel daarop in. Bijvoorbeeld: ga juist in de ochtend, met een wakker en doorvoed kind naar de winkel. Dat zou zo maar een driftbui kunnen schelen.

Tip 4

Het kan echt lastig zijn om niet zelf boos terug te reageren als uw kind de boel bij elkaar gilt. Toch is het de moeite waard om uw best daarvoor te doen. Vanuit een kalme houding kunt u echt duidelijk zijn én uw kind helpen. Laat uw kind even boos zijn. Benoem (als hij u kan horen boven zijn eigen geschreeuw uit) wat u denkt dat in hem omgaat. “Jij wilde zo graag nog een koekje he.” Blijf in de buurt.

Tip 5

Het kan enorm verleidelijk zijn aan de eisen van uw kind tegemoet te komen, ook al vindt u het eigenlijk niet goed; de rust keert met een beetje geluk onmiddellijk terug…. Weersta echter de verleiding en houd vol! De boze bui gaat weer over en uw kind heeft er een paar mooie leerervaringen bij. Veiligheid: Mijn ouders hebben het in de hand als ik het zelf niet meer weet. Voorspelbaarheid: zo zijn de regels bij ons thuis. Hij leert dat een driftbui niets kost én niets oplevert.

 

Als de bui voorbij is, dan moet er misschien even gehuild of gezucht worden. En misschien wil uw kind niks liever dan even uw armen om zich heen. De wereld is weer goed.

 

Heeft u vragen over dit onderwerp of over een ander onderwerp dat u als ouder(s) bezighoudt?

U bent van harte welkom voor een gesprek met de pedagogisch adviseur in het Centrum voor jeugd en Gezin in uw buurt. Zij denkt met u mee en geeft u tips. De gesprekken met haar zijn vertrouwelijk.

Bel:       088-2542384 (algemene nummer van het CJG)
Mail:    CJG-pedagogischadvies@ggdhm.nl

*Zie voor meer informatie deze link