Boekjes lezen via Youtube

Een ouder bij SPL startte in juni een voorleeskanaal op Youtube. Inmiddels behaalde ze de landelijke media met dit initiatief om taalachterstand te verkleinen. We spraken met haar af voor een interview.

Caroline Hillinga-Diepeveen vertelt: “Sommige ouders van kinderen op de groep spreken geen Nederlands met hun kind. Dat viel me op. Zelf ben ik gek op voorlezen. Samen met mijn dochtertje Sam kruip ik in een fantasiewereld. Ik maak haar aan het lachen met gekke stemmetjes. Daar geniet ik enorm van.”

Goed voor ouder en kind

“Ouders die geen Nederlands spreken met hun kinderen, lezen ook geen boekjes in het Nederlands. Daarom ging ik filmpjes opnemen waarin ik Sam voorlees. Zo kunnen deze ouders samen met hun kinderen onze filmpjes bekijken. Op allerlei manieren leuk voor ouder en kind. De ouders geven aandacht aan hun kind. Ze kunnen over het boek dat ik voorlees samen napraten. En het is goed voor de Nederlandse taalontwikkeling van zowel kind als ouder.”

Auteursrechten

Omdat er auteursrechten zitten op boeken, nam Caroline contact op met Disney en de uitgever van de boekenserie Liselotje. “Van beide mocht ik hun boeken gebruiken. Sinds juni heb ik elke week een filmpje opgenomen en op Youtube geplaatst in mijn kanaal Boekjelezen.”

Media-aandacht

Caroline stuurde een bericht over het voorleeskanaal ‘BoekjeLezen’ naar indebuurt.nl. Al snel werd het bericht opgepakt door RTL en werd er aandacht aan besteed in EditieNL. Daarna volgden NPO radio 2, het AD en nu ook nog Talpa. “Hoewel ik dit niet had zien aankomen, ben ik heel blij met al die aandacht. Zo kan ik nog veel meer mensen bereiken.” vertelt Caroline.

 
Vindt u het leuk om samen met uw kind de filmpjes van Caroline en Sam te bekijken?
https://www.youtube.com/channel/UC5FjCXHJR4asYu3NlQLBrAQ